ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Σ.Α.Ε.Κ.) ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), είναι η μετονομασία των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), δημόσιων και ιδιωτικών, σύμφωνα με τον Ν. 5082/2024 (Φ.Ε.Κ. Α 9/19-01-2024) “Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και άλλες επείγουσες διατάξεις”.

Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) έχουν σκοπό α) την παροχή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και των ΕΠΑ.Λ., καθώς και σε κατόχους ισότιμων τίτλων, β) την εξασφάλιση στους καταρτιζόμενους αντίστοιχων προσόντων, με τη διδασκαλία επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και την καλλιέργεια ανάλογων δεξιοτήτων, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική τους ένταξη και να διασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας, και γ) την ενεργή και αποτελεσματική διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων των Σ.Α.Ε.Κ. με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) οργανώνονται στους ακόλουθους επιμέρους τομείς:
α) Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης.
β) Τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής.
2. Ο Τομέας Επαγγελματικής Κατάρτισης οργανώνει και πραγματοποιεί: α) προγράμματα αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, β) προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων, που απευθύνονται σε καταρτιζόμενους – μαθητευομένους που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους και δεν είναι κάτοχοι Πτυχίου – Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,
επιπέδου 5, των περ. ε) και στ) της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 4186/2013 (Α’ 193), που χορηγείται στους αποφοίτους επιπέδου πέντε (5) μετά από πιστοποίηση, με την προϋπόθεση να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαοκτώ (18) μηνών από την ολοκλήρωση της φοίτησής τους και γ) προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών πρακτικής άσκησης των φορέων υποδοχής.
3. Ο Τομέας Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Συμβουλευτικής αποτελείται από τα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) των Σ.Α.Ε.Κ. της παρ. 2 του άρθρου 32, ασκεί τις αρμοδιότητες της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 32 και δύναται να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους.

Η λειτουργία των Δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, με κύρια αρμοδιότητα τη διαμόρφωση και την εποπτεία του εκπαιδευτικού τους πλαισίου.

Η επαγγελματική κατάρτιση στις Σ.Α.Ε.Κ. ξεκινά κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, διαρκεί κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) και δεν δύναται να υπερβαίνει τα έξι (6) συνολικά εξάμηνα, σύμφωνα με τους Οδηγούς Κατάρτισης της ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένης σ’ αυτά της περιόδου πρακτικής άσκησης 960 ωρών ή της μαθητείας. Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό. Το χειμερινό εξάμηνο αρχίζει την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβριο και λήγει την 14η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ενώ αρχίζει την 16η Φεβρουαρίου κάθε έτους ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα και λήγει την 30ή Ιουνίου του ίδιου έτους.

Το σύστημα πιστοποίησης της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των Σ.Α.Ε.Κ. εφαρμόζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π). Στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανήκει, επίσης, ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Σ.Α.Ε.Κ..

Η κατάρτιση στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. πραγματοποιείται, τόσο στους χώρους όπου αυτές στεγάζονται (σχολικές μονάδες) ή σε άλλους χώρους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Η φοίτηση είναι δωρεάν αλλά και «υποχρεωτική» (υπό την έννοια ότι οι σπουδαστές οφείλουν να παρακολουθήσουν το 85% των ωρών διδασκαλίας κάθε μαθήματος για να δικαιούνται συμμετοχής στις τελικές εξετάσεις). Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους στις Σ.Α.Ε.Κ και ολοκληρώνουν επιτυχώς την Πρακτική Άσκηση, λαμβάνουν «Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης» (Β.Ε.Κ).

Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι παίρνουν αναβολή στράτευσης.