ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

Ωρολόγιο πρόγραμμα (παλιό)   –    Ωρολόγιο πρόγραμμα (νέο)

Αναμένονται τα θέματα των εξετάσεων πιστοποίησης

keramiki

Αντικείμενο της εργασίας του απόφοιτου της ειδικότητας “ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ” είναι η κατασκευή διάφορων χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων (βάζα, φλιτζάνια, πιάτα, κούκλες, μικρογλυπτά κ.λπ.). Κατασκευάζει και εφαρμόζει ψημένες κεραμικές επιφάνειες ή φόρμες, οι οποίες μπορεί να είναι αυτόνομες ή ενσωματωμένες για τη διακόσμηση, τη λειτουργικότητα και την αισθητική ενός χώρου ή κτιρίου. Η εργασία του βασίζεται στη μακραίωνη παράδοση της κεραμικής αλλά ακολουθεί και τις σύγχρονες τάσεις. Με τον όρο κεραμική εννοούμε τα αντικείμενα που έχουν γίνει με πηλό, διαμορφώθηκαν με διάφορους τρόπους, στέγνωσαν και τελικά έγιναν σταθερά και αμετάβλητα από την επίδραση της φωτιάς. Στο «κεραμικό καμίνι» είναι λοιπόν που η επίδραση της φωτιάς μεταμορφώνει ένα πήλινο σχήμα σε κεραμικό.

Αρμοδιότητες/καθήκοντα

Ο κεραμίστας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη πηλό (αργιλοπυριτική μάζα), ορυκτά και υαλώματα. Η διαδικασία παραγωγής περιλαμβάνει επιλογή της μάζας, η οποία στη 15 συνέχεια θα μορφοποιηθεί από τον κεραμίστα με τα χέρια, τον τροχό, καλούπια, γλυφίδες και ειδικά εργαλεία. Η σύνθεση της αργιλοπυριτικής μάζας, η επεξεργασία και η επικάλυψη με υαλώματα και άλλα υλικά προσδιορίζουν τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος. Ο κεραμίστας επεξεργάζεται την πρώτη ύλη (πηλό) ή την αγοράζει απευθείας από εγχώρια εργοστάσια παραγωγής πηλού ή την εισάγει από το εξωτερικό ανάλογα με τις ανάγκες του. Κατασκευάζει διακοσμητικές, λειτουργικές και εικαστικές κεραμικές επιφάνειες που αφορούν την εσωτερική ή εξωτερική διακόσμηση ενός κτιρίου ή μίας οικίας.

Προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο ή τομέα

Στη χώρα μας, η άσκηση του επαγγέλματος της κεραμικής τέχνης μπορεί να ανταποκρίνεται σε μικρότερες ή μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής. Το κόστος του πάγιου εξοπλισμού δεν είναι απαγορευτικό για κάποιον που ενδιαφέρεται να ανοίξει το δικό του εργαστήρι κεραμικής, ενώ δεν απαιτούνται χώροι πολλών τετραγωνικών μέτρων. Παρά την ύπαρξη σχετικών προγραμμάτων σπουδών σε ΙΕΚ και σε σχολές του ΟΑΕΔ, αυτά δεν είναι απαραίτητα για την είσοδο στο επάγγελμα, καθώς δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για αυτό το επάγγελμα. Συνεπώς, είναι σχετικά εύκολο για κάποιον που κατέχει την τέχνη της κεραμικής να εισέλθει στο επάγγελμα. Οι δυνατότητες ποικίλλουν ως προς την απασχόληση και το επιχειρείν. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εργαστούν:

1. Ως εξειδικευμένοι κεραμίστες/τριες, τροχατζήδες, υπεύθυνοι/ες ψησίματος, διακοσμητές/τριες κεραμικών αντικειμένων σε βιοτεχνίες παραγωγής καλλιτεχνικών και τουριστικών ειδών.

2. Ως αυτοαπασχολούμενοι κεραμίστες/τριες.

3. Ως συνεργάτες διακοσμητών και αρχιτεκτόνων για τη διακόσμηση εσωτερικών εξωτερικών χώρων.

4. Σε βιομηχανίες κεραμικών, ειδών υγιεινής, ειδών εστίασης, πλακιδίων. Στη βιομηχανία μπορούν να εργαστούν σε κάθε σημείο της γραμμής παραγωγής.